góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Ciasto bananowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Smaczne ciasto, gdzie można wykorzystać przejrzałe banany

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek, bub innych bakalii
  • 3 przejrzałe banany

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
W mikserze zmiksować cukier z olejem, po chwili dodać jajka. Nadal miksując dodać kolejno pokrojone banany na gładka masę. Mąkę zmieszać z sodą, proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i solą i dodawać do masy bananowej, cały czas miksując. Dodać również mleko. Na koniec wsypać rodzynki, lub inne bakalie i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 st. 1 godzinę