kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę.

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

Składniki:

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

podstawowe

  • (na formę 25cm x 25cm)

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 banany (400g)
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżka octu
  • kilka kropli aromatu waniliowego

 

  • duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

1

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek
Banany zgniatamy widelcem lub miksujemy blederem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego.

2

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek
Łączymy składniki ciasta na jednolitą masę.

Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.

3

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek
Zagniatamy skałdniki na kruszonkę: płatki owsiane, miód i olej.

Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę.

4

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek
Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, nakąłdamy pokrojone jabłka i kruszonkę.

Posypujemy jabłka.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.