Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe z chrupka warstwą.
Banany obieramy ze skóry i miażdżymy widelcem i przekładamy do garnka.Do bananów dodajemy startą skórkę z jednej cytryny,pół szklanki wody,1 stołowa łyżkę masła. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu na gładki krem przez około 3 minuty. Przygotowujemy chrupka warstwę.Do miski wsypujemy 2 szklanki płatków owsianych,dodajemy 1 i 1/4 szklanki maki,1 szklankę brązowego cukru ,pół łyżeczki soli i 1 mała łyżeczkę cynamonu.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Do wymieszanych składników dodajemy 1 szklankę stopionego ostudzonego masła i ponownie wymieszać.Połowę chrupkiej warstwy wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, na to wykładamy przygotowany krem bananowy.Należy rozsmarować i na krem nakładamy ponownie chrupką warstwę Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach około 35-45 minut.. Po wyjęciu i studzeniu ciasto kroimy.
marietta