AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto bananowo- ananasowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne ciacho na biszkopcie.

Ciasto bananowo- ananasowe

Składniki:

Ciasto bananowo- ananasowe

 

 

  • MASA BANANOWA:
  • 1 litr soku Kubuś banan/jabłko/brzoskwinia
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki cukru.

 

  • PIANKA ANANASOWA:
  • mleko zagęszczone niesłodzone w puszce 7,5%
  • 3 galaretki ananasowe
  • 2 szkl. wody

 

  • NA WIERZCH:
  • 2 banany lub ananasy z puszki
  • 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowo- ananasowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, olej i aromat. Delikatnie mieszając, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao i ostrożnie mieszamy. Wylewamy na przemian na blachę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st.
MASA BANANOWA: Budynie z cukrem rozpuszczamy w 1,5 szkl. soku. Resztę soku gotujemy i dodajemy do niej budyń, ciągle mieszając. Gorącą masę wylewamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do wystygnięcia.
PIANKA: 3 galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Dobrze schłodzone mleko
( ja wstawiłam na pół godziny do zamrażalnika- lepiej się ubija ) ubijamy i dodajemy do niego stopniowo tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na wystudzoną masę bananową. Po stężeniu pianki, na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki banany lub ananasy z puszki, następnie wylewamy wystudzone 2 galaretki, rozpuszczone w 700 ml wody. Wstawiamy do lodówki. U mnie, niestety owoce już się nie zmieściły, bo ciasto wyszło strasznie wysokie, a blacha była 25x35 cm. I na wierzchu jest tylko jedna galaretka.
SMACZNEGO :)