misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ciasto bankietowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Borówki można zastąpić innymi owocami.

Ciasto bankietowe

Składniki:

Ciasto bankietowe

 

  • Na ciasto:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 1 proszek do pieczenia

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • do piany z 5 białek:

 

  • 1 żółty kisiel

 

  • pół szklanki cukru

 

  • Na masę serową:

 

  • 60 dkg twarogu

 

  • pól szklanki cukru

 

  • cukier waniliowy

 

  • zapach pomarańczowy

 

 

  • 2 pełne łyżki tłuszczu

 

  • budyniu 2 łyżki (żółtego)

Sposób przygotowania:

Ciasto bankietowe
Z 5 żółtek, cukru , margaryny, mąki , proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. 1/3 z całości odłożyć osobno na kruszonkę, włożyć na pół godz do lodówki (oba) Ser zmiksować z cukrem , jajkami ,budyniem, tłuszczem , zapachem jak na sernik. Uwaga, cukru dać tyle , aby ser był słodki , bo borówki są kwaśne. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i kisiel. Z lodówki wyjąć ciasto , wylepić nim blachę( tę standart) i na ciasto wylać ser, na ser wyłożyć połowę piany,na to dać borówki, przykryć drugą połową i pokruszyć na wierzch resztę ciasta . Piec w 180*C ok 50 min.