Sposób przygotowania:
Ciasto Barbórkowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w dużej tortownicy) Piec w 180 st.C około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Warstwy galaretkowe: Obydwie galaretki rozpuścić osobno w 900 ml. wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Warstwa kakaowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Wlewać powoli rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną żelatynę, dobrze zmiksować. 4. Kolejność: Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą zieloną galaretkę, schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie rozsmarować na niej ½ masy kakaowej, wyrównać i schłodzić. Na masę wylać tężejącą czerwoną galaretkę i również schłodzić. Na wierzch wyłożyć resztę masy kakaowej i posypać startą, mleczną czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Smacznego!
Przepis pochodzi od Siostry Anastazji (troszkę go zmodyfikowałam).
Przepis pochodzi od Siostry Anastazji (troszkę go zmodyfikowałam).