akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Barbórkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo wysokie, wręcz tortowe ciasto na biszkopcie z dwoma rodzajami galaretki oraz warstwą kakaową. Naprawdę pyszne. Polecam!

Ciasto Barbórkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Barbórkowe

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Warstwy galaretkowe:
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki czerwone
  • 900 ml. wrzącej wody
  • 900 ml. wrzącej wody

 

  • Warstwa kakaowa:
  • 1 litr śmietanki 30-36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki kakao

 

  • Dodatkowo:
  • 1 czekolada mleczna starta, do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Barbórkowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w dużej tortownicy) Piec w 180 st.C około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Warstwy galaretkowe: Obydwie galaretki rozpuścić osobno w 900 ml. wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Warstwa kakaowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Wlewać powoli rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną żelatynę, dobrze zmiksować. 4. Kolejność: Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą zieloną galaretkę, schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie rozsmarować na niej ½ masy kakaowej, wyrównać i schłodzić. Na masę wylać tężejącą czerwoną galaretkę i również schłodzić. Na wierzch wyłożyć resztę masy kakaowej i posypać startą, mleczną czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Smacznego! 



Przepis pochodzi od Siostry Anastazji (troszkę go zmodyfikowałam).
Ciasto Barbórkowe
Schłodzone ciasto Barbórkowe, gotowe do jedzenia.