Askuna

Askuna

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Ciasto bez pieczenia :)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

prawdziwa bomba kaloryczna

Ciasto bez pieczenia :)

Składniki:

Ciasto bez pieczenia :)

 

  • 2 duże paczki krakersów (Lajkonik)
  • 3 duże paczki herbatników (Leibnitz prostokątne)
  • 2 śmietan-FIX
  • budyń śmietankowy
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka jajka (duże)
  • 1 kostka masła
  • 3/2 szklanki cukru
  • 1 paczka kokosu (wiórki 100g)
  • 1 paczka płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kajmak (masa "krówkowa", najlepiej kupić tę mniejszą puszkę)
  • 2 kubki (po 180g) śmietana kremówka

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia :)
Zanim przystąpimy do pracy warto włożyć zamkniętą puszkę z masą kajmakową do wrzątku (mały ogień, woda powinna lekko wrzeć), ponieważ masa dość długo się upłynnia.W trakcie podgrzewania „krówki” możemy na spokojnie przygotować masę budyniową.Masa Budyniowa 2 szklanki mleka i 1,5 szklanki cukru zagotować, dodać szklankę mleka zmieszanego z budyniem, mąkami i żółtkami - zagotować razem i ostudzić. Po ostudzeniu dodać masło i kokos - zmiksować blenderem na gładką masę.Przekładanie Składniki układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy krakersy i kładziemy na nie połowę masy budyniowej. Następnie układamy herbatniki, masę krówkową, krakersy oraz resztę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na samą górę kładziemy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, śmietaną FIX i cukrem waniliowym. Górę posypać przyprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na całą noc. Prażenie migdałów Migdały należy wysypać na lekko rozgrzaną suchą patelnię. Cały czas mieszając poczekać, aż wydobędzie się z nich migdałowy zapach i lekko się przyrumienią (ok. 5 minut). UWAGA! Jeśli sprażymy migdały zbyt mocno (czyt. przypalimy je na brązowo) będą gorzkie w smaku.

Tagi:

jajko jajka