SUPERPRZEPIS

Ciasto bezowe z panna cottą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto bezowe z panna cottą Więcej zdjęć (4)

Ciasto bezowe z panna cottą jest delikatne dla podniebienia. Idealne smak.

Składniki:

Ciasto bezowe z panna cottą

 

  • Bezy:
  • 3 białka
  • 150 gram cukru

 

  • Pana cotta:
  • 3 łyżeczki żelatyna
  • 2 łyżeczki z ekstraktu wanilii
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka białego wina

 

  • Posypka czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bezowe z panna cottą
Bezy: Do miski wbijamy 3 białka i miksujemy do ubicia, a na sam koniec dodajemy cukier. Przygotowaną masę dzielimy na pół: z 1/2 masy robimy małe beziki, a z drugiej połowy robimy spód do ciasta. Wyłożone na papier do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego 150 C na 40 min. Panna cotta: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na ok 5 minut. Do rondelka dolewamy ekstrakt wanilii, śmietanę, mleko, cukier. Całość podgrzewając rozpuszczamy cukier. Następnie dodajemy rum, wino i doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy całość energicznie, do momentu rozpuszczenia żelatyny. Wlewamy do pojemnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodne wkładamy na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Całość gdy jest gotowa układamy następująco: 1. spód ciasta bezowego 2. panna cotta 3. małe beziki 4. posypujemy startą czekoladą Całość trzymamy w lodówce.
Ciasto bezowe z panna cottą
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku bezy, aż się zarumienią
Ciasto bezowe z panna cottą
Przygtowaną panna cotte wkładamy do lodówki na kilka godzin
Ciasto bezowe z panna cottą
Upieczone bezy układamy, a na nie nakładamy panna cotte

Tagi:

beza bezy