Sposób przygotowania:
Ciasto bezowe z panna cottą
Bezy: Do miski wbijamy 3 białka i miksujemy do ubicia, a na sam koniec dodajemy cukier. Przygotowaną masę dzielimy na pół: z 1/2 masy robimy małe beziki, a z drugiej połowy robimy spód do ciasta. Wyłożone na papier do pieczenia wkładamy do piekarnika rozgrzanego 150 C na 40 min. Panna cotta: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na ok 5 minut. Do rondelka dolewamy ekstrakt wanilii, śmietanę, mleko, cukier. Całość podgrzewając rozpuszczamy cukier. Następnie dodajemy rum, wino i doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy całość energicznie, do momentu rozpuszczenia żelatyny. Wlewamy do pojemnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodne wkładamy na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Całość gdy jest gotowa układamy następująco: 1. spód ciasta bezowego 2. panna cotta 3. małe beziki 4. posypujemy startą czekoladą Całość trzymamy w lodówce.