Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto biszkoptowe z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast aromatu cytrynowego do masy można dodać otartą skórkę z cytryny.

Ciasto biszkoptowe z masą

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą

 

  • 3 blaty biszkoptowe
  • 1/2 szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka cukru
  • MASA
  • 2 szkl śmietanki 30 %
  • 1 biała czekolada
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 śmietany śnieżki
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą
Czekoladę utrzeć na tarce o dużych otworach. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody odłożyć na 15 minut. Następnie wlać 2-3 łyżki wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.
Śmietankę zagotować , dodać czekoladę, wymieszać i ostudzić. Zimną śmietanę ubić ze śnieżką, dodać aromat i żelatynę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Wodę z cukrem i spirytusem wymieszać, skropić przygotowane blaty biszkoptowe. Następnie przełożyć przygotowanym kremem. Ozdobić według uznania.