Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto biszkoptowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Ciasto biszkoptowe z serem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z serem

 

  • 8 jajek,
  • 10 łyżek cukru,
  • 15 dag mąki,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 40 dag ser twarogowego,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z serem
Masło z cukrem pudrem, 2 żółtkami, łyżką cukru waniliowego utrzeć na puszystą masę. Dodać zmielony ser,skórkę pomarańczową, rodzynki, budyń śmietankowy i wymieszać. Pod koniec do masy serowej, dodać sztywno ubitą pianę z 2 białek, delikatnie wmieszać. Białka z pozostałych jajek ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i pozostały cukier waniliowy, Do ubitych białek, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na ciasto układać łyżeczką stożki z masy serowej. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w 160 stopniach.