gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto biszkoptowe zgalaretką i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy

Ciasto biszkoptowe zgalaretką i jagodami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe zgalaretką i jagodami

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250 gram margaryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 300 gram jagody mrożonych

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe zgalaretką i jagodami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i szklankę cukru i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Krem: 2 łyżki maki pszennej i 2 łyżki budyniu rozrabiamy w 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z połową szklanką cukru i cukrem waniliowym, następnie wlewamy rozrobiony budyń z mąką. Zagotowujemy. Studzimy. Następnie margarynę miksujemy, dodając przestudzony budyń. Połowę kremu wykładamy na pierwszy biszkopt i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim. Na drugi biszkopt wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody. (wcześniej już możemy ją przygotować), gdy zacznie tężeć dodajemy jagody i wylewamy na ciasto.