Sposób przygotowania:
Szpinakowe ciasto bounty z ciecierzycąETAP 1:
Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ciecierzycę odsączyć, dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i zmiksować za pomocą blendera do otrzymania w miarę jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 20-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczony blat ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta.
ETAP 2:
Krem: Jogurt odsączyć przez całą noc na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Żelatynę zalać odrobiną wody i podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Jogurt ubić mikserem na puszystą masę, dodając ksylitol, skórkę z pomarańczy i letnią żelatynę. Szpinakowe blaty ciasta przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce do stężenia.
ETAP 3:
Polewa czekoladowa: Mleko i ksylitol umieścić w garnuszku, podgrzać na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i dalej podgrzewać, aż masło się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Gęstniejącą polewę rozprowadzić po szpinakowym cieście. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przez 2 godziny. Smacznego!