Sposób przygotowania:
ciasto brzdąc
Biszkopt: ubic na sztywno białka z 4 jaj, dodac szklankę cukru i ubijac aż się rozpuści, dodac żółtka i delikatnie wymieszac,wsypac pół szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i pół szklanki mąki ziemniaczanej i dokładnie powoli wymieszc.Włożyc masę do okrągłej tortownicy lub prodziża i piec 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wystygnięty placek przekroic na 3 krążki. Krem:żółtka z dwóch jaj, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze wymieszac i gotowac na małym ogniu,kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstniec zdjąc z ognia i odstawic do ostygnięcia. Utrzec margarynę z kakao i stopniowo dodawac wystudzoną masę, ubic pianę z 2 białek i powoli delikatnie mieszając dodac je do masy. Krążki biszkoptów nasączyc herbatą z wódką i przełożyc kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta.Wierzch ciasta posypac startą czekoladą a boki posiekanymi płatkami migdałów.
misia14
natomiast jeżeli wleję biszkopt z 4 jaj do prodiża to po upieczeniu nie da się przekroić na 3 części bo będzie bardzo cienki!!!
tysia874
misia14
ani w tortownicy ani w prodiżu biszkopt z 4 jaj nie wyrośnie tak aby przekroić go 2 razy czyli na 3 placki!