Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ciasto brzoskwiniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pracochłonne, ale warte zachodu

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe

 

  • Biszkopt:
  • 3 jaja,
  • 80 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 puszka osaczonych brzoskwiń (ok. 480 g),
  • 250 ml wina musującego,
  • 60 g cukru,10 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,
  • 500 ml śmietany kremówki
  • Poza tym:
  • 250 g konfitury morelowej,
  • 1 gotowy spód biszkoptowy (0 26 cm)

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z jaj, cukru, mąki, proszku i 3 łyżek wody przygotować ciasto biszkoptowe, rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 12 min. Biszkopt wyłożyć na ściereczkę. Pergamin zwilżyć wodą i ostrożnie zdjąć. Ciasto posmarować konfiturą, zrolować i pokroić w plastry grub. 2 cm. Miskę (0 28 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć w niej plastry rolady 1/3 porcji brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę zmiksować. Puree wymieszać z winem i cukrem, dodać żelatynę. Śmietanę ubić i razem z pokrojonymi owocami dodać do kremu. Krem wyłożyć na roladki, przykryć gotowym biszkoptem. Ciasto chłodzić ok. 3 godzin, wyjąć z miski.

Tagi:

biszkopt