Sposób przygotowania:
Ciasto brzoskwiniowo – szpinakoweCiasto szpinakowe
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblenderować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do wykończenia ciasta.
Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek ( nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.
ETAP 3:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stęgnięcia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę.
Masa śmietanowa
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę.
ETAP 5:
Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią masy śmietanowej.
ETAP 6:
Boki ciasta obsmarować pozostałą trzecią częścią masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować kwiatkami i zrobionymi z brzoskwiń pszczółkami.
zbysiowa
EwelinaP
marietta