Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto budyniowe wg Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto budyniowe wg Danuty

Składniki:

Ciasto budyniowe wg Danuty

 

  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 szt budyniu czekoladowego z cukrem
  • 1 l mleka
  • 3 paczki zwykłych herbatników
  • polewa:
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe wg Danuty
Żółtka oddzielić od białek, ubić białka z cukrem na sztywno, powoli dodawać po jednym żółtku ciągle ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy, wlać ciasto i piec przez 30 minut. 3/4 mleka zagotować, 1/4 mleka wymieszać z budyniem czekoladowym i wlać na gotujące się mleko. Powstały budyń wyłożyć na ostudzony biszkopt. Na wierzch ciasta wyłożyć herbatniki i lekko przygnieść. Na wierzch ciasta wylać polewę przygotowaną z podanych składników.

Tagi:

biszkopt