PATI197799

PATI197799

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Ciasto na krakersach z bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo smaczne lekkie ciasto z bananami

Ciasto na krakersach z bananami

Składniki:

Ciasto na krakersach z bananami

 

  • Masa budyniowa:

 

 

 

 

  • 3 żółtka

 

  • ½ szklanki cukru pudru

 

 

 

  • masa śmietanowa

 

  • 2 śmietany 30 % po 330 ml ( kupiłam te z Biedronki )

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • ½ szklanki cukru pudru

 

  • dodatkowo:

 

  • 2 opakowania krakersów po 200 gram

 

  • masa krówkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto na krakersach z bananami
Z ½ litra mleka odlałam pół szklanki, dodałam żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Wlałam przygotowaną masę mączno – jajeczną i cały czas mieszając doprowadziłam do zagotowania.( Masa powinna być gęsta jak budyń ) Masę wystudziłam – do prawie zimnej dodałam masło i cukier puder, zmiksowałam ( tak długo aż stała się puszysta ). Na koniec wrzuciłam pokrojone w kosteczkę banany i wymieszałam łyżką. Dno blaszki o średnicy ok. 22x33 cm wyłożyłam krakersami. Na nie położyłam masę budyniową, którą przykryłam następną warstwą krakersów. Bitą śmietanę ubiłam z cukrem pudrem . Pod koniec dodałam zimną ale nie tężejącą galaretkę cytrynową, którą wcześniej rozpuściłam w ½ szklanki wody. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na krakersy. Masę przykryłam następną warstwą krakersów. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową, którą wcześniej delikatnie podgrzałam ( w celu lepszego rozprowadzenia się masy )