jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto budyniowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne ciasto z owocami lata i budyniem

Ciasto budyniowe z gruszkami

Składniki:

Ciasto budyniowe z gruszkami

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 gruszek
  • KREM:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z gruszkami
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, śmietaną, cukrem waniliowym, szybko zagnieść ciasto. Około 1/5 ciasta wsadzić do zamrażalnika, a resztę rozwałkować i przełożyć do blachy. Gruszki obrać pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. KREM: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ugotować budyń. Dokładnie wymieszać i wylać na owoce. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na pianę. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stop. C.