Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowo truskawkoweEtap 1
Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie stopniowo po jednym żółtku. Miksować na wolnych obrotach i powoli dodawać mąkę. Powstałą masę przełożyć do formy.
Etap 2
Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez około 30 - 40 min. Następnie ostawić do ostygnięcia
Etap 3
Przygotować masę budyniową: 1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Drugą część mleka zmiksować z jajkami i szklanką mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewać powoli zmiksowane mleko. Całość gotować na małym ogniu przez około 2 min - do uzyskania konsystencji budyniu. Jeszcze ciepły budyń przełożyć na wcześniej upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć warstwę truskawek, lekko je wbijając w masę.
Etap 4
Przygotować galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, przełożyć je na warstwę truskawek. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Smacznego!