cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto budyniowo truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne truskawkowe ciacho z delikatnym budyniem i słodkim biszkoptem. Rozpływa się w ustach! Polecam :)

Ciasto budyniowo truskawkowe

Składniki:

Ciasto budyniowo truskawkowe

biszkopt

budyń

galaretka

  • 1 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 l wody

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo truskawkowe

Etap 1

Ciasto budyniowo truskawkowe
Etap 1 - Przygotować ciasto biszkoptowe

Przygotować biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie stopniowo po jednym żółtku. Miksować na wolnych obrotach i powoli dodawać mąkę. Powstałą masę przełożyć do formy.

Etap 2

Ciasto budyniowo truskawkowe
Etap 2 - piec w piekarniku rozgrzanym do 130*C

Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 130*C przez około 30 - 40 min. Następnie ostawić do ostygnięcia

Etap 3

Ciasto budyniowo truskawkowe
Etap 3 - przygotować masę budyniową

Przygotować masę budyniową: 1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Drugą część mleka zmiksować z jajkami i szklanką mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewać powoli zmiksowane mleko. Całość gotować na małym ogniu przez około 2 min - do uzyskania konsystencji budyniu. Jeszcze ciepły budyń przełożyć na wcześniej upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć warstwę truskawek, lekko je wbijając w masę.

Etap 4

Ciasto budyniowo truskawkowe
Etap 4 - przygotować galaretkę truskawkową

Przygotować galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, przełożyć je na warstwę truskawek. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka