misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto budyniowo - wiśniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

wspaniałe ciasto z wiśniami i ajerkoniakiem

Ciasto budyniowo - wiśniowe

Składniki:

Ciasto budyniowo - wiśniowe

 

  • Biszkopt
  • 5 jaj
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • Słoik wiśni
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50g czekolady pełnomlecznej
  • 100ml likieru jajecznego ( adwokat, ajerkoniak)
  • 0.5l kremówki śmietany + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g cukru
  • 3 jaja

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo - wiśniowe
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor. Wiśnie odsączyć, na soku ok. 400 ml ( w razie potrzeby uzupełnić wodą) ugotować budyń. Dodać wiśnie i jeszcze zagotować. Wystudzić. Na biszkopt nałożyć masę budyniowo-wiśniową. Ubić kremówkę z cukrem waniliowym dodać likier jajeczny. Ubić jaja z cukrem + dodać rozpuszczoną żelatynę (chłodną). Połączyć z kremówką i wsypać czekoladę pokrojoną. Wyłożyć na budyń. Przed podaniem polać likierem jajecznym, ewentualnie posypać tartą czekoladą. SMACZNEGO!