sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Ciasto bursztynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Może mało ciekawe ale smaczne ciasto

Ciasto bursztynowe

Składniki:

Ciasto bursztynowe

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • pół słoika dżemu truskawkowego
  • pól szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • 2łyżeczki sody
  • 2łyżki miodu
  • Krem:
  • pól litra śmietany kremówki
  • 3łyżeczki żelatyny
  • galaretka bursztynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto bursztynowe
Mąkę, cukier puder, sodę i dokładnie wymieszać.Dżem utrzyj z olejem i ciepłym mlekiem. Podczas ucierania dodawać stopniowo mąkę i miód. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st C.Śmietanę ubić na pianę . W małej ilości zimnej wody rozpuścić żelatynę i dodać do śmietany. Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć śmietaną. Z góry ciasta wyciąć go trochę zostawiając 2 cm brzegu. Zalewamy tężejącą galaretką.