dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto cappuccino 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto trafi w gust miłośnikom kawy.

Ciasto cappuccino 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto cappuccino 4

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • Masa cappuccino:
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 2 szkl mleka
  • 2 opakowania śnieżki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok 1/3 szkl wody

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino 4
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, ubijamy i dodajemy żółtka po jednym ciągle mieszając, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 - 30 minut. Po upieczeniu studzimy. 1 i 1/2 szkl mleka gotujemy a w 1/2 szkl mieszamy budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniami i ciągle mieszając gotujemy chwilkę. Studzimy. Masło ucieramy mikserem na pulchną masę i dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając. Gotowy krem budyniowy wykładamy na wystudzony biszkopt. 2 szkl mleka zagotowujemy, rozpuszczamy w nim kawę i studzimy. Następnie do tego mleka dodajemy śnieżki i ubijamy, na koniec dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (do kremu dodajemy już wystudzoną żelatynę) i dokładnie mieszamy. Na masę budyniową wykładamy masę kawową. Wkładamy ciasto do lodówki na min 1/2 godz.
Ciasto cappuccino 4
Składniki biszkoptu łączymy ze sobą i pieczemy.
Ciasto cappuccino 4
Z tej ilości składników wychodzi duża blacha ciasta.
Ciasto cappuccino 4
Wierzch ciasta można posypać kakao lub kawą cappucino.