justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Ciasto cappucino

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne mega kaloryczne ciacho

Ciasto cappucino

Składniki:

Ciasto cappucino

 

 

  • Biszkopt:
  • Składniki:
  • 6 jaj.
  • 1szkl. cukru-niepełna.
  • 1 szkl.mąki.
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej.
  • szczypta proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • pojemniczek śmietany kremówki (30-36%)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki ulubionego cappuccino
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto cappucino
Białka ubijamy mikserem. Pod koniec dodajemy porcjami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamyu z proszkiem i przesiewamy do masy z jajek mieszając łyżką. Rozlewamy da blachę natłuszczoną i wypełnioną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut.Krem: Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody,a następnie podgrzać w mikrofalówce tak aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier i cappucino. Wymieszać. Na końcu dodać żelatynę. Biszkopt dzielimy na połowę. Smarujemy kremem. Zakrywamy drugą połową biszkopta i znowu smarujemy kremem. Można posmarować boki ciasta. Wierzch posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Tagi:

biszkopt