jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto chrupek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto efektowne rewelacyjne w smaku

Ciasto chrupek

Składniki:

Ciasto chrupek

 

  • CIASTO I:
  • 25 dag masło roślinne
  • 2 szkalnki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka gęstej smietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • CIASTO II:
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu
  • KREM:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 25 dag serka waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • DODATKOWO:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka wiśniowa
  • galaretkę rozpuścić w 1 szkalnce wody i ostudzić- do namaczania biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Ciasto chrupek
CIASTO I: Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto- gotowe schłodzić w zamrażalce.

CIASTO II: Składniki utrzeć razem tak jak kogel- mogel.

Do ciasta II ścieramy na tarce jarzynowej ciasto I i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.

Następnie wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 150 stop. C. przez 50-60 minut.

KREM: Śmietanę ubić nastepnie dodać do niej serek, na koniec dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i schłodzoną galaretkę.

Wszystko wymieszać.

Biszkopt przekroić na dwie części.

Na pierwszą wykładamy połowę masy i równomiernie rozprowadzamy, na masie biszkopty namaczane w galaretce i ponownie masę, wszystko przykrywamy drugą częścią biszkopta i przyciskamy.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem