Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto cynamonowo-miodowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto jest lepsze na drugi dzień po upieczeniu.

Ciasto cynamonowo-miodowe z powidłami

Składniki:

Ciasto cynamonowo-miodowe z powidłami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 dag powideł śliwkowych
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 kisiel żurawinowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cynamonowo-miodowe z powidłami
Powidła śliwkowe wymieszać z kisielem, orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Miód włożyć do garnka, wsypać cukier, wymieszać, zagotować. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z kakao i cynamonem, wlać roztopiony, przestudzony miód, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, wbić jajko i dokładnie ciasto wyrobić. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować powidłami. Następnie przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-40 minut.

Tagi:

jajko jajka