Sposób przygotowania:
Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez jaj
Tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy – tortownica o średnicy 26 cm będzie w sam raz
Pomarańcze szorujemy dokładnie i płuczemy. Ocieramy skórkę z 3 pomarańczy na drobnych otworach tarki, czwartą ucieramy na grubszych oczkach sałatkowych. Ze wszystkich pomarańczy wyciskamy sok, powinno być 1,5 szklanki, jeśli brakuje, resztę uzupełniamy wodą. Ucieramy mikserem cukier z masłem, powoli wsypujemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, utarty cynamon. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp 170-180 stopni. Blachę tortownicy smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
Pomarańcze szorujemy dokładnie i płuczemy. Ocieramy skórkę z 3 pomarańczy na drobnych otworach tarki, czwartą ucieramy na grubszych oczkach sałatkowych. Ze wszystkich pomarańczy wyciskamy sok, powinno być 1,5 szklanki, jeśli brakuje, resztę uzupełniamy wodą. Ucieramy mikserem cukier z masłem, powoli wsypujemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, utarty cynamon. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp 170-180 stopni. Blachę tortownicy smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.