Sposób przygotowania:
Ciasto cytrusek
Ciasto:
Żółka ucieramy z cukrem pudrem. Dosypujemy mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziemniaczaną i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Ubite przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki pieczemy przez 30 minut w temp 160 C.
Masa:
Mleko zagotować, rozpuścić w nim budyń według przepisu.
Do ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Wrzucamy filety z pomarańczy i miksujemy tym razem na najmniejszych obrotach.
Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Smarujemy masą, i przykładamy górną część, na którą wylewamy lukier, zrobiony z szklanki cukru pudru wymieszanej z łyzką soku z cytryny. Na polany lukier wysypujemy drobno siekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Żółka ucieramy z cukrem pudrem. Dosypujemy mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziemniaczaną i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Ubite przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki pieczemy przez 30 minut w temp 160 C.
Masa:
Mleko zagotować, rozpuścić w nim budyń według przepisu.
Do ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Wrzucamy filety z pomarańczy i miksujemy tym razem na najmniejszych obrotach.
Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Smarujemy masą, i przykładamy górną część, na którą wylewamy lukier, zrobiony z szklanki cukru pudru wymieszanej z łyzką soku z cytryny. Na polany lukier wysypujemy drobno siekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.