IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Orzeźwiająca cytrynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i delikatne ciasto o mocnym smaku cytryny. Co prawda jest kaloryczny, ale kto liczy kalorie jak widzi to ciasto? Chyba nikt !

Orzeźwiająca cytrynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeźwiająca cytrynka

 

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie cytrynowe
  • 0,5 litra wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru

 

  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fix`y
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody

 

  • herbatniki ok 22 - 24 sztuki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Orzeźwiająca cytrynka
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę budyniową. Budynie rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy cukier. Pozostałą wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do gotującej się wody wlewamy budyń, delikatnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestygnięcia. ( Folia powoduje, że na budyniu nie pojawi nam się kożuch ). W miseczce miksujemy margarynę z cukrem, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy na biszkopt i umieszczamy ciasto w lodówce na ok 30 min. Teraz czas na przygotowanie masy śmietankowej. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie wsypujemy i rozpuszczamy galaretkę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i śmietan fix'y i zimną lejącą galaretkę. Gotową masę śmietankową wykładamy na ciasto na masę budyniową, a na wierzch układamy herbatniki. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na ok 30 min. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao - mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy margarynę i ponownie mieszamy, aż rozpuści się margaryna. Tak przygotowaną polewę pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia a następnie polewamy ciasto, tworząc esy-floresy. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone. Smacznego !!
Orzeźwiająca cytrynka
Przygotowujemy biszkopt, a następnie masę mudyniową, którą miksujemy z margaryną
Orzeźwiająca cytrynka
Gotową masę cytrynową wylewamy na biszkopy i schładzamy w lodówce
Orzeźwiająca cytrynka
Przygotowujemy masę śmietankową i wykładamy na masę cytrynową.
Orzeźwiająca cytrynka
Na wierzch układamy herbatniki i ponownie schładzamy ciasto, tak by masa zgęstniała