Sposób przygotowania:
Cytrynka 3
1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jendym żółtku. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić, wysypyac bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę i ostudzić.2. 1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z obu sparzonych wrzątkiem cytryn oraz z cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać sproszkowany budyń, dodać rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zgęstenieje. Gorący wylać na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Odstawić na 5minut, by żelatyna napęczniała. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko rzestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypując cukier puder. Dodać żelatynę, chwilę miskować. Wylać na zimną masę cytrynową. Schłodzić. 4. 3/4 szkl. wody zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym, jeden obok drugiego. 5. Sok z cytryny rozmieszać z cukrem pudrem na gałdką masę i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki najlepiij na całą noc.
misia5
Polpal
Jeśli nie to co one robią na talerzu a jeszcze gorzej na prezentowanej potrawie...
czekoladka_m
Polpal z tego co wiem kwiaty te nie są jadalne ani trujące, stanowią dekorację do zdjęcia.