luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto cytrynowe dla dużych i małych smakoszy.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • 300 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy
  • 100 gram masła lub margaryny
  • 200 gram cukru
  • 4 jajka
  • 200 gram kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna-starta skorka i sok
  • 150 gram rodzynek (kto lubi)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Maslo ubic z cukrem, dodac pojedynczo jajka dalej ubijajac. Nastepnie kwasna smietana, sok i skórka z cytryny, maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda oraz budyn (suchy) i rodzynki. Wszystko wymieszac i wlac do formy z kominkiem. Piec 45-50 min. w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polac lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Tagi:

jajko jajka