msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto cytrynowe.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Przepis dostałam od mojej byłej stażystki Eweliny.Troszkę go zmieniłam wg. gustu mojej rodziny.Ciasto jest pyszne i delikatne .

Ciasto cytrynowe. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cytrynowe.

 

  • Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia

 

  • Masa:
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 duże cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 7 dag masła prawdziwego
  • 0,5 l wody

 

  • Poncz:
  • 125 ml wody
  • 5 łyżeczek cukru
  • sok z 1/3 cytryny

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

 

  • dowolne owoce do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo bardzo małymi ilościami dodajemy cukier, cały czas miksując.Kolejno dodajemy także po 1 żółtku.Na koniec wsypujemy (także małymi ilościami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Blachę 25*36cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto.Pieczemy w 160 stopniach przez ok.30-40 minut.Studzimy.Przekrawamy wzdłuż na 2 blaty (najlepiej następnego dnia).

Cytryny parzymy wrzątkiem, ścieramy z nich skórkę na drobnej tarce i wyciskamy z nich sok.
2 jajka roztrzepujemy widelcem ,dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy na jednolitą masę.
Wodę zagotowujemy z cukrem i masłem,wlewamy sok z otartą skórką z cytryny.Odstawiamy z gazu i energicznie mieszając wlewamy jajka z mąką ziemniaczaną.Zagotowujemy i przez ok.1 minutę gotujemy (jak kisiel), cały czas mieszając.

Mieszamy składniki ponczu i połową nasączamy dolny blat biszkopta. Lekko przestudzoną masę cytrynową rozsmarowujemy na cieście,przykrywamy drugim blatem ,który nasączamy pozostałym ponczem.

Lukier: Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i ucieramy dolewając gorącą wodę aż stanie się gładki i da się rozsmarować.Smarujemy ciasto i dekorujemy np.dowolną posypką.Ja użyłam krokantu orzechowego,owoców suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej w małej ilości ciepłej wody) i skórki pomarańczowej.
Odstawiamy cisto najlepiej na noc do lodówki.Później już tylko się delektujemy.Smacznego!
Ciasto cytrynowe.
Etap 1