katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Ciasto cytrynowe katarzyny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko znikające ciasto, szybko się robi i dobrze smakuje.

Ciasto cytrynowe katarzyny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto cytrynowe katarzyny

 

  • 1 szklanka pełna cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 szt otarta skórka z cytryny,
  • 4 łyżki sok z cytryny,
  • 4 szt jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki smietany 18%,
  • lukier,
  • 6 łyżek masło stopionego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe katarzyny
Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane jajka i zmiksować. Skórkę otrzeć, sok i śmietanę wymieszać, dodać do masy. Zmiksować razem. Wylać do formy keksowej. Piec aż będzie rumiane w 180 stopniach .Polać lukrem (sok z cytryn+cukier puder). Ja robię w formie keksowej średniej. Wychodzi zawsze i szybko znika.
Ciasto cytrynowe katarzyny
Proste w przygotowaniu, lekko mokre, długo zachowuje świeżość.
Ciasto cytrynowe katarzyny
Mozemy je zrobić także ze skórką pomarańczową jeśli wolimy ten smak.

Tagi:

jajko jajka