muza164

muza164

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Makowiec z pyszną masą makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, na pewno lepszy niż z cukierni. Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer. Z podanego przepisu upieczecie 3 makowce. Ciasto jest mięciutkie, skórka wypieczona.

Makowiec z pyszną masą makową

Składniki:

Makowiec z pyszną masą makową

 

 

  • Składniki na masę makową:
  • ½ kg maku
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 125 g roztopionego masła
  • olejek waniliowy (kilka kropli)
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

 

  • Lukier, orzechy, skórki kandyzowane do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z pyszną masą makową
Przygotowanie: 1.Drożdże utrzyj ze śmietaną i mlekiem. Całe jajka ubij z cukrem. Margarynę rozpuść i odstaw do ochłodzenia. W misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, utarte drożdże i ubite jajka. Wyrób ciasto. 2.Mak sparz lub zagotuj, odstaw na ½ godziny, ostudź. Zmiel go 2 lub 3 razy. Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier i ubij na lśniącą i sztywną pianę. Miód zagotuj. Gotujący miód wlej do ubitych białek i dalej ubijaj, żeby się masa zaparzyła. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. 3.Na drugi dzień podziel ciasto na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na cienki prostokąt (około ½ cm grubości), równo rozłóż masę makową i zwiń roladę. Każdą z rolad zawiń ciasno w papier do pieczenia i odłóż na blachę na około 1 godziny, by ciasto wyrosło. Piecz około 45 minut w temperaturze 160 stopni C ściśle owinięte w papier, żeby nie popękało. 4.Po ostudzeniu udekoruj dowolnie lukrem i skórkami cytrynowymi czy orzechami.Smacznego!!!