Sposób przygotowania:
Makowiec z pyszną masą makową
Przygotowanie: 1.Drożdże utrzyj ze śmietaną i mlekiem. Całe jajka ubij z cukrem. Margarynę rozpuść i odstaw do ochłodzenia. W misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, utarte drożdże i ubite jajka. Wyrób ciasto. 2.Mak sparz lub zagotuj, odstaw na ½ godziny, ostudź. Zmiel go 2 lub 3 razy. Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier i ubij na lśniącą i sztywną pianę. Miód zagotuj. Gotujący miód wlej do ubitych białek i dalej ubijaj, żeby się masa zaparzyła. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. 3.Na drugi dzień podziel ciasto na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na cienki prostokąt (około ½ cm grubości), równo rozłóż masę makową i zwiń roladę. Każdą z rolad zawiń ciasno w papier do pieczenia i odłóż na blachę na około 1 godziny, by ciasto wyrosło. Piecz około 45 minut w temperaturze 160 stopni C ściśle owinięte w papier, żeby nie popękało. 4.Po ostudzeniu udekoruj dowolnie lukrem i skórkami cytrynowymi czy orzechami.Smacznego!!!