kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kakaowe ciasto przełożone dżemem truskawkowym i kremem czekoladowym ! proste i szybkie w przygotowaniu! jednak bardzo efektowne!

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • przepis jest na formę 24x34 cm

 

  • biszkopt kakaowy:
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka oleju

 

 

  • masa czekoladowa:
  • 1,5 litra śmietanki 36 %
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady 80%
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • dodatkowo
  • mały słoiczek dżemu ja użyłam truskawkowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Biszkopt : białka ubić z cukrem ,dodawać po jednym żółtku ,do osobnej miski przesiac mąkę ,proszek i kakao, łyżką dodawać do białek,na koniec wlać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać! Ciasto wylac do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 *C na ok 30 minut. Ostudzic i przekroic na pół. Masa: Do garnuszka wlac mleko, wsypać kakao i połamaną czekoladę ,rozpuścic na małym ogniu i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodac do niej mleko z czekoladą. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę,przestudzić ją i wymieszać z czekoladową śmietanką. ciasto czekoladowe: Blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę masy,przykryć drugą połową biszkoptu,posmarować dżemem i wyłożyć resztę kremu . dowolnie udekorować! schłodzić w lodówce.