Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto czekoladowe wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne

Ciasto czekoladowe wg Reniz

Składniki:

Ciasto czekoladowe wg Reniz

 

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1/3 szkl miodu
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao ciemne
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe wg Reniz
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki, dodać miód i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, ostudzić. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ciągle ucierając dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 40 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.