misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto czekoladowe z baileys

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z baileys

Składniki:

Ciasto czekoladowe z baileys

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z baileys
Masło utrzyj na puch z 200g cukru, ucierając wbijaj po 1 jajku. Dodaj obie mąki zmieszane z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj w natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zalej 200 ml soku jabłkowego, dodaj 50g cukru. Gotuj 5 minut. W pozostałym soku(50ml) wymieszaj budyń i zalej jabłka, zagotuj. Masę wyłóż na ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem (cukier do smaku) i 2 śmietan-fixami, ubijając dodaj likier. Rozsmaruj na wystudzonych jabłkach. Posyp tartą czekoladą. SMACZNEGO! Jeżeli nie mamy likieru to zamiast cukru do śmietany dajemy cukier waniliowy. Również w tej wersji smakuje wybornie.