WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie i pyszne ciasto, chociaż dość pracochłonne i dość mocno kaloryczne. Bez wątpienia warto spróbować.

Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 0,5 szkl oleju
  • 0,5 szkl wody
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kg mielonego sera
  • 0,5 kostki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami
Olej z wodą i cukrem zagotowujemy i dodajemy kakao, mieszamy i studzimy. Dodajemy żółtka i miksując dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy, wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. Po wystudzeniu kroimy na pól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodając ser ciągle ucieramy. Jeden blat ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy większą część serowej masy, przykrywamy drugim blatem, smarujemy dżemem, wykładamy resztę sera i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami
Olej i wodę zagotowujemy z cukrem i studzimy.
Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami
Dodajemy jajka, mąkę, proszek i sodę i mieszamy.
Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.
Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami
Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 45 minut.