Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z wiśniamiPrzygotowanie biszkoptu
Podgrzewamy olej, dodajemy od niego kakao. Następnie studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy zimne kakao z olejem.
Przygotowanie biszkoptu
Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy zimne kakao z olejem. Mieszamy lekko, przelewamy na blaszkę o wymiarach 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy i dzielimy wzdłuż na dwie części.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubijamy na puszysto cukrem pudrem, dodajemy porcje mascarpone, chwilę ukręcamy. Następnie w małej ilości wody rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do masy.
Przekładanie
Pierwszą część biszkoptu nasączamy połową soku wiśniowego, smarujemy na całej powierzchni połowę słoika dżemu.
Przekładanie
Wykładamy całość masy, wstawiamy na chwilę do zamrażalki, dosłownie na 3 minuty. Po wyjęciu układamy drugi placek, nasączamy sokie, smarujemy dżemem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną i masłem, wylewamy na ciasto.
Chłodzimy.
Jedzonko5656
iziona