SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowe z wiśniami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ciasto czekoladowe z wiśniami Więcej zdjęć (4)

Taki deser polecam, bo biszkopt jest idealnie wilgotny, czekoladowy, a do tego idealnie pasujące wiśnie. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Biszkopt

Masa

  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 2 serki mascarpone,
  • 1 słoik dźemu wiśniowego,
  • 1 sklanka soku wiśniowego,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Przygotowanie biszkoptu

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Masa powinna być mieszana delikatnie, aby nie opadła.

Podgrzewamy olej, dodajemy od niego kakao. Następnie studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy zimne kakao z olejem.

Przygotowanie biszkoptu

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Biszkopt powinien przed wyjęciem być sprawdzony czy się upiekł.

Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy zimne kakao z olejem. Mieszamy lekko, przelewamy na blaszkę o wymiarach 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy i dzielimy wzdłuż na dwie części.

Przygotowanie kremu

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Śmietana powinna być łączona z mascarpone porcjami

Śmietanę ubijamy na puszysto cukrem pudrem, dodajemy porcje mascarpone, chwilę ukręcamy. Następnie w małej ilości wody rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do masy.

Przekładanie

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Dżemem należy pokryć całą powierzchnię ciasta.

Pierwszą część biszkoptu nasączamy połową soku wiśniowego, smarujemy na całej powierzchni połowę słoika dżemu.

Przekładanie

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Masa nie musi być idealnie rozłożona.

Wykładamy całość masy, wstawiamy na chwilę do zamrażalki, dosłownie na 3 minuty. Po wyjęciu układamy drugi placek, nasączamy sokie, smarujemy dżemem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną i masłem, wylewamy na ciasto.
Chłodzimy.