Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z wiśniami iziony
Ciasto:Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem. Ciasto wylać do tortownicy (około 25 cm średnicy) i piec w temp.180st. Masa wiśniowa: Wiśnie mogą być mrożone, ale ja miałam z kompotu wymieszać z rozpuszczoną i gęstniejącą już galaretką wiśniową. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy,wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietanę i przykryć drugim krążkiem ciasta dokładnie schłodzić i dopiero zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
marietta