agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

 

  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka 1,5 szklanki
  • jajka 3 szt
  • śmietana 30 % 3 opak
  • sól 1 szczypta
  • kakao 2,5 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe ze śmietaną
Przygotować wszystkie składniki. Jajka sparzyć wrzącą wodą, aby zniwelować obecność drobnoustrojów chorobotwórczych. Następnie żółtka oddzielić od białek. Białka schłodzić w lodówce i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać prze sitko, dodać do niej proszek do pieczenia, pianę z białek oraz żółtka z cukrem, a następnie dodać kakao - 2 łyżki i całość wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę okrągłą - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40- 50 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i ostudzić. Następnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę wyłożyć na biszkopt i całość oprószyć kakao- 0,5 łyżki.