Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe ze śmietaną
Przygotować wszystkie składniki. Jajka sparzyć wrzącą wodą, aby zniwelować obecność drobnoustrojów chorobotwórczych. Następnie żółtka oddzielić od białek. Białka schłodzić w lodówce i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać prze sitko, dodać do niej proszek do pieczenia, pianę z białek oraz żółtka z cukrem, a następnie dodać kakao - 2 łyżki i całość wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę okrągłą - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40- 50 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i ostudzić. Następnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę wyłożyć na biszkopt i całość oprószyć kakao- 0,5 łyżki.