milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ciasto czekoladowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto czekoladowo-bananowe jest pyszne

Ciasto czekoladowo-bananowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-bananowe

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół kostki miękkiego masła
  • 1,25 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 75 gram czekolady deserowej
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szklanka rozgniecionych bananów
  • pół szklanki zsiadłego mleka lub kefiru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-bananowe
Połamaną czekoladę wkładamy do żaroodpornej miseczki i ogrzewamy 3 minuty, wystudzamy. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki razem ze stopioną czekoladą, wkładamy do miski miksera i miksujemy 3 minuty. Pozostawiamy w misce przez 5 minut. Duże naczynie żaroodporne z lejem lekko smarujemy masłem, wkładamy pergamin i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Wierzch ciasta będzie się wydawał wilgotny. Gotowe ciasto pozostawiamy w formie 5 minut, po czym wykładamy na talerz. Ciasto pozostawiamy do dnia następnego o posypujemy cukrem pudrem.