Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy spód (w tym przypadku z mąki orkiszowej), słodziutki budyń i kwaskawe jabłka z cynamonem - to proste połączenie jest gwarancją dobrego smaku. Takie ciasto polecam upiec właśnie teraz, korzystając z najsmaczniejszych jabłek w roku.

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami

Składniki:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami

ETAP 1:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami
Przygotowujemy kruche ciasto - ja przygotowałam je z mąki orkiszowej

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, jajko i masło.

Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Zagniecione ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami
Kruche ciasto przekładamy do formy na tartę i podpiekamy

Po 30 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając ciastem dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.

ETAP 3:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami
Budyń (ja wykorzystałam waniliowy) gotujemy na mleku

Proszek budyniowy rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy budyń rozpuszczony w mleku i gotujemy, mieszając, aż uzyskamy gęsty budyń.

Budyń wylewamy na podpieczony kruchy spód.

ETAP 4:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami
Na kruchy spód wykładamy budyń, a następnie pokrojone jabłka

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki. Jabłka wykładamy na tartę jak na zdjęciu.

ETAP 5:

Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkami
Jabłka oprószamy cynamonem

Jabłka oprószamy cynamonem, możemy posypać je także odrobiną cukru.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 25-30 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.