Sposób przygotowania:
Orkiszowa tarta z budyniem i jabłkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, jajko i masło.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Zagniecione ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
ETAP 2:
Po 30 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając ciastem dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy przez 15 minut w 175 st. C.
ETAP 3:
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy budyń rozpuszczony w mleku i gotujemy, mieszając, aż uzyskamy gęsty budyń.
Budyń wylewamy na podpieczony kruchy spód.
ETAP 4:
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w półplasterki. Jabłka wykładamy na tartę jak na zdjęciu.
ETAP 5:
Jabłka oprószamy cynamonem, możemy posypać je także odrobiną cukru.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 25-30 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.