Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z morelamiPrzygotowanie marchwi i pomarańczy:
Marchewkę umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce.
Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z pomarańczy skórkę.
Przygotowanie moreli:
Suszone morele kroimy w drobną kostkę.
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą gęstą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli stopione i wystudzone masło.
Następnie zwalniamy obroty miksera i dodajemy partiami startą marchew oraz skórkę z pomarańczy.
Mieszamy dokładnie z przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawą do ciasta marchewkowego.
Następnie mieszając dodajemy parę kropli aromatu pomarańczowego i delikatnie mieszamy z posiekanymi morelami.
Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przekładamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
Pieczenie ciasta:
Po upieczeniu wyciągamy ciasto ostrożnie z formy. Studzimy.
Etap końcowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Studzimy. Do przestudzonej czekolady powoli dodajemy po łyżce serka mascarpone i dokładnie mieszamy.
Polewą polewamy wystudzone ciasto. Posypujemy wiórkami z czekolady.
Pozostawiamy do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu.