Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto marchewkowe z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyszła u mnie odpowiednia pora na upieczenie ciasta marchewkowego. Wzbogaciłam jego smak suszonymi morelami oraz polewą z serka mascarpone i białej czekolady. Wyszło pyszne.

Ciasto marchewkowe z morelami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z morelami

na ciasto:

  • 35 dag marchwi
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki stopionego masła
  • 25 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag suszonych moreli
  • 1 pomarańcza( skórka)
  • parę kropli aromatu pomarańczowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. przyprawy do ciasta marchewkowego

dodatkowo:

  • 1 biała czekolada
  • 1 op. serka mascarpone
  • wiórki czekoladowe i ażurki z czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z morelami

Przygotowanie marchwi i pomarańczy:

Ciasto marchewkowe z morelami
Marchew myjemy i obieramy a następnie ścieramy na drobnej tarce

Marchewkę umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce.

Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z pomarańczy skórkę.

Przygotowanie moreli:

Ciasto marchewkowe z morelami
Suszone morele kroimy w drobną kostkę

Suszone morele kroimy w drobną kostkę.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto marchewkowe z morelami
Przygotowane ciasto marchewkowe wlewamy do przygotowanej tortownicy

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą gęstą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli stopione i wystudzone masło.

Następnie zwalniamy obroty miksera i dodajemy partiami startą marchew oraz skórkę z pomarańczy.

Mieszamy dokładnie z przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawą do ciasta marchewkowego.

Następnie mieszając dodajemy parę kropli aromatu pomarańczowego i delikatnie mieszamy z posiekanymi morelami.

Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przekładamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

Pieczenie ciasta:

Ciasto marchewkowe z morelami
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie ciasto z formy i studzimy

Po upieczeniu wyciągamy ciasto ostrożnie z formy. Studzimy.

Etap końcowy:

Ciasto marchewkowe z morelami
Ciasto polane polewą posypujemy wiórkami czekoladowymi

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Studzimy. Do przestudzonej czekolady powoli dodajemy po łyżce serka mascarpone i dokładnie mieszamy.

Polewą polewamy wystudzone ciasto. Posypujemy wiórkami z czekolady.

Pozostawiamy do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu.