SUPERPRZEPIS

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Pyszny miodownik z orzechowym kremem na bazie budyniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną. Polecam.

Składniki:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Wykonanie ciasta:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy.

Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto.

Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.

Pieczenie blatów miodowych:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem
Następnie wałkujemy i pieczemy placki miodowe.

Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.

Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Upieczone krążki studzimy.

Wykonanie kremu:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem
Przygotowujemy krem budyniowo-orzechowy do przełożenia.

Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy.

Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.

Przekładanie:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem
Następnie kremem smarujemy blaty miodowe i boki i wierzch.

Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach.

Ciasto odstawiamy do stężenia.

Krojenie i podanie:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem
Gotowe ciasto miodowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu. Podajemy i smacznego życzę.