Sposób przygotowania:
Miodownik z budyniowo - orzechowym krememWykonanie ciasta:
Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy.
Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto.
Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
Pieczenie blatów miodowych:
Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.
Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
Upieczone krążki studzimy.
Wykonanie kremu:
Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.
Przekładanie:
Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach.
Ciasto odstawiamy do stężenia.
Krojenie i podanie:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu. Podajemy i smacznego życzę.
robaczek
Babeczka35
Jak dobre ciasto to na pewno nie wytrzyma :)
mocsłodkości
Babeczka35
Super :)
ciasteczka
Babeczka35
Super,cieszę się :) Też je lubię :)
Alex93-gotuje
Babeczka35
Dziękuję :)