Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku. Czekoladowy spód połączony ze słodkim smakiem jabłek i lekko winną pianką...polecam!

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką

Ciasto:

  • 1 kostka masła (170 g)
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 6 jabłek (duże)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi
  • 2 szklanki gorącej wody

Pianka:

  • 0,5 l śmietanki kremówki 36%
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • kawałek czekolady
  • 3 łyżki śmietany
  • kawałek masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką

Etap 1:

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką
Z podanych składników utrzeć ciasto, upiec.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć składniki.
Formę (26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok .15 minut. Ostudzić.

Etap 2:

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką
Przygotować masę jabłkową, wylać na czekoladowy spód.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć go garnka, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną. Pod koniec wsypać cukier. Ostudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wlać do jabłek. Kiedy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.

Etap 3:

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką
Kremówkę ubić i połączyć z tężejącą galaretkę, wylać na jabłka.

Czerwone galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i pozostawić do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę jabłkową. Włożyć do lodówki, aby ostatnia warstwa stężała.

Etap 4"

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką
Przygotować polewę i wyłożyć na wierzch ciasta.

Polewę przygotować roztapiając podane składniki w kąpieli wodnej. Wyłożyć na truskawkową piankę. Smacznego!