Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną piankąEtap 1:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć składniki.
Formę (26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok .15 minut. Ostudzić.
Etap 2:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć go garnka, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną. Pod koniec wsypać cukier. Ostudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wlać do jabłek. Kiedy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
Etap 3:
Czerwone galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i pozostawić do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę jabłkową. Włożyć do lodówki, aby ostatnia warstwa stężała.
Etap 4"
Polewę przygotować roztapiając podane składniki w kąpieli wodnej. Wyłożyć na truskawkową piankę. Smacznego!