Sposób przygotowania:
Jabłecznik z kremem czekoladowym
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, a na koniec żółtka. Mąki przesiać dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Gotowe ciasto wylać na blachę i piec ok 20 - 25 min w temp. 170°C. Jabłka umyć, a następnie obrać i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka, dodać 0,5 szklanki soku i cukier. Gotować ok 10 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień. Budynie rozrobić w pozostałym soku jabłkowym. Dodać do jabłek i delikatnie mieszać. Gotową masę nałożyć na ciasto. Pozostawić do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka, cukier, cukier waniliowy ubijamy na parze. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy, a następnie dodajemy masę jajeczną i ciągle miksując wlewamy czekoladę, a na koniec wódkę. Powstały krem wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie nakładamy na jabłka i ponownie schładzamy. Do dekoracji posypujemy czekoladową posypką. Smacznego !!
Netka