Sposób przygotowania:
Szybki biszkopt jabłkowo-czekoladowy
Oddzieliłam starannie żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem,a białka ubiłam ze szczyptą soli. Dodałam mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.Wymieszałam .Tak przygotowaną lejącą się masę wylałam na blachę wyłożoną i posmarowaną pergaminem.Piekłam ok 30 minut w 180 s.c do momentu zrumienienia się wierzchu. Gdy biszkopt ostygł,przełożyłam go na deskę do ciast i przekroiłam na połowę. Jedną połowę lekko skropiłam herbatą ( aby ciasto było wilgotne),posmarowałam solidnie kupnym dżemem jabłkowym i przykryłam drugą częścią biszkoptu.Wierzch posmarowałam polewą czekoladową. Polewa: masło o domowej temperaturze utarłam z cukrem pudrem i dodałam kakao. Wymieszałam. Jeśli chodzi o fale na czekoladzie- zrobiłam je widelcem :-)
Ciasto chłodziłam w lodówce 2,5 godziny. W smaku jest delikatne,mokre..
Ciasto chłodziłam w lodówce 2,5 godziny. W smaku jest delikatne,mokre..
zewa