Szybki biszkopt jabłkowo-czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo pyszne szybkie ciasto

Szybki biszkopt jabłkowo-czekoladowy

Składniki:

Szybki biszkopt jabłkowo-czekoladowy

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 słoiczki dżemu jabłkowego ( każdy po 250 gram)
  • 0.5 kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ponczu z herbaty

Sposób przygotowania:

Szybki biszkopt jabłkowo-czekoladowy
Oddzieliłam starannie żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem,a białka ubiłam ze szczyptą soli. Dodałam mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.Wymieszałam .Tak przygotowaną lejącą się masę wylałam na blachę wyłożoną i posmarowaną pergaminem.Piekłam ok 30 minut w 180 s.c do momentu zrumienienia się wierzchu. Gdy biszkopt ostygł,przełożyłam go na deskę do ciast i przekroiłam na połowę. Jedną połowę lekko skropiłam herbatą ( aby ciasto było wilgotne),posmarowałam solidnie kupnym dżemem jabłkowym i przykryłam drugą częścią biszkoptu.Wierzch posmarowałam polewą czekoladową. Polewa: masło o domowej temperaturze utarłam z cukrem pudrem i dodałam kakao. Wymieszałam. Jeśli chodzi o fale na czekoladzie- zrobiłam je widelcem :-)

Ciasto chłodziłam w lodówce 2,5 godziny. W smaku jest delikatne,mokre..