Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1341]

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To wypiek, który idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt, choć w ten klimat wpisuje się doskonale. Jest mięciutkie i zawsze ładnie wyrasta, więc każdy sobie z nim poradzi! Czekolada, cynamon, miód... Rewelacja!

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm:

  • 150 ml mleka (można użyć wody)
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem

Przygotowanie masy z miodem i czekoladą:

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem
Masa nie koniecznie musi być całkowicie ostudzona.

Do rondelka wlać mleko, dodać masło miód oraz kawałki czekolady.

Wszystko razem podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą połączone.

Całość odstawić do przestygnięcia.

Całość:

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Jajka ubić z cukrem i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Na końcu całość połączyć z masę czekoladowo-miodową.

Pieczenie:

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Polewa:

Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem
Polewę można przygotować z dowolnej czekolady.

Kawałki czekolady roztopić oraz połączyć z miodem, mlekiem i cynamonem.
Polewą posmarować wierzch ciasta.