Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ciasto czekoladowo-orzechowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można się skusić na Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-orzechowe

 

  • 100 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka średniej wielkości,
  • 125 ml śmietany,
  • 100 g czekolady naturalnej,
  • 100 g wiórków z czekolady deserowej,
  • 50 g mielonych orzechów laskowych,
  • 80 g tartej bułki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 ml rumu (może być trochę więcej),
  • szczypta soli;
  • Polewa:
  • 160 g czekolady gorzkiej,
  • 4 łyżki wody,
  • 40 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-orzechowe
Formę wyłożyć dokładnie folią do pieczenia. Roztopić masło w rondelku. Cukier, cztery żółtka, śmietankę, roztopioną i wystudzoną czekoladę i wiórki czekoladowe dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać do masy orzechy i bułkę tartą. Całość pokropić rumem (po to, aby ciasto było bardziej pulchne!). Dość gęstą masę ciasta rozrzedzić roztopionym masłem, ubić na bardzo sztywno białka z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać ostrożnie z przygotowaną masą. Teraz włożyć całość do formy i piec przez 45-50 minut (sprawdzać patyczkiem!) na najniższym poziomie piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Gdy ostygnie, wyjąć z formy. Aby zrobić polewę, należy roztopić czekoladę z wodą. Dodać masło, cukier puder i dokładnie wymieszać. Natychmiast smarować polewą ciasto grzbietem noża albo pędzelkiem i pozostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Tuż przed podaniem można posmarować ciasto, zjadane przez gości do ostatniej okruszynki, bitą śmietaną. Do kremowej śmietanki trzeba dodać trochę cukru i szczyptę kakao. Potem posypać tartą czekoladą.