Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Bardzo smaczne ciasto do kawy lub herbatki na różne okoliczności. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z internetu.

Ciasto czekoladowo- truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Ciasto

  • mąka - 640 g
  • cukier - 1/2 szkl
  • żółtka jaj - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • margaryna - 1 kost
  • śmietana 18 % - 2 łyżki

Budyń :

  • budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru
  • mleko - 4 szkl
  • cukier - 6 łyżek

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo- truskawkowe
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę.

Truskawki opłukać, szypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.

Budyń W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

Gorący budyń wylać na truskawki, zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop. Piec przez 45 minut w 175 stop.   
Ciasto czekoladowo- truskawkowe
Z mleka i budyniu w proszku ugotowano budyń
Ciasto czekoladowo- truskawkowe
Na cieście kruchym ułożono truskawki opłukane i przekrojone
Ciasto czekoladowo- truskawkowe
Truskawki zalano gorącym budyniem czekoladowym
Ciasto czekoladowo- truskawkowe
Na masę budyniową startą drugą część ciasta

Tagi:

ciasto owoce